Много хората в региона са преживели истински кошмар, някои от тях дори са пренощували навън

Серия земни трусове разлюляха района на Благоевград тази нощ. Първият е бил около 01:20 часа сутринта. Три часа по-късно е регистрирано ново по-силно земетресение с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер. Вълнения в земната кора имаше и този следобед.

 

Имало е десетки вторични трусове с епицентър в планината над Симитли и сила около 3 по Рихтер. 

 

Земята се е разлюляла най-силно в 06:22 сутринта. Трусът е бил с магнитуд 4 по Рихтер и с епицентър на 13 километра от курорта Банско. Засега няма данни за щети и пострадали граждани.

 

Земните вълнения обаче са събудили хората в цялата благоевградска област. 

 

Сеизмолози припомнят, че именно в района на Благоевград е регистрирано и най-силното земетресение в историята на страната ни за последните 100 години – 7,8 по скалата на Рихтер.

 

Много от хората в региона са преживели истински кошмар заради земетресението. Някои от тях дори са пренощували навън. 

 

От рано сутринта екипи на гражданска защита обходиха населените места в риск.

 

„Сутринта изпратихме екип на място да се запознае с обстановката. Няма щети, няма пострадали хора, населението го е усетило и бяха излезли навън, но паника нямаше”, заяви инспектор Васил Бойчев.

 

Земетресенията са усетени най-силно в общините Симитли, Разлог и Благоевград.
Въпреки многобройните трусове, паника сред хората нямаше.

 

Според сеизмолози от Българската академия на науките трусовете в Благоевградско са резултат от движение в земната кора в района на Крупнишния разлом и разлома край Банско. Земетресенията нямали нищо общо с дейностите в мина "Ораново".