Задържането е част от насилственото потушаване на протестите срещу временното правителство

Водачът на организацията "Мюсюлмански братя" беше арестуван  в Египет. 

 

Мохамед Бадия е бил задържан в град Наср, твърди държавната телевизия. Арестът е част от насилственото потушаване на протестите срещу временното правителство и може да доведе до ескалация на напрежението.

 

Стотици членове на „Мюсюлмански братя” бяха арестувани в последните няколко дни. Заместникът на Бадия - Кайрат ал Шатир беше задържан преди няколко дни. Синът му беше застрелян по време на протест в Кайро. 

 

Мохамед Бадия се укриваше от властите, които го обвиняват в подстрекателство към насилие и твърдят,че носи вина за смъртта на 8 привърженици на „Мюсюлманските братя”. 

 

Според кореспонденти на западни медии в Египет, арестът сериозно ще засили напрежението в страната, където е в сила полицейски час от стъмване до изгрев. За 6 дни в Египет бяха убити 900 души, повечето от които привърженици на „Мюсюлманските братя” и сваления от армията президент Мохамед Мурси. Според властите сред загиналите са около 100 представители на службите за сигурност.

 

Посланикът на Египет в България Манал ел Шинауи ще направи изявление за ситуацията в Кайро. Вчера 24 полицаи бяха убити при нападение в малко селище край град Рафа. Въоръжени мъже са причакали служителите на реда в засада. Това е пореден кървав инцидент в Египет за последните няколко дни.

 

В края на миналата седмица Министерството на външните работи призова българските граждани да не пътуват до арабската стана. Препоръката е заради обявеното от местните власти извънредно положение.