Равен брой българи искат, съответно не искат оставка на кабинета “Орешарски”

С мобилизиран електорат, социалистите водят с 4 пункта пред бившите управляващи според „Галъп Интернешънъл”, които представиха данните от последното си национално представително проучване „Политически и икономически индекс”. От агенцията отбелязват, че ГЕРБ са в деликатна опозиционна роля, а и напусканията на партийни фигури са повлияли на резултата на партията. Измерените в изследването обществени нагласи не носят обаче характер на прогноза за избори, отбелязват социолозите.

 

По думите на директора на „Галъп” ГЕРБ не е в най-добрата политическа позиция на фона на вътрешните си процеси, но би могла да мобилизира по-голяма периферия. „БСП като че ли е пределно мобилизирана”, коментира Първан Симеонов, цитиран от БГНЕС. Той добави, че и през този месец е видима поляризацията в мненията между привържениците на двете водещи партии.

 

44% от респондентите симпатизират на антиправителствените протести. Почти толкова – 42% не ги подкрепят. Други 20% се колебаят. Българите остават точно толкова разединени и по отношение на въпроса дали правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка: 40% казват „да”, а 38 – „не”.

 

Разнородни са мненията и по отношение на това кога евентуално да бъдат произведени следващите избори. За избори веднага се обявяват 15% от анкетираните, 17% предпочитат те да се състоят до 6 месеца. 19 на сто искат изборите да бъдат 2 в 1, заедно с европейските през май 2014 г. 5% предпочитат избори до една година, а 23 на сто от попитаните желаят да се гласува след 4 години, т.е. искат пълен мандат на подкрепения от БСП и ДПС кабинет. В същото време не могат да преценят кога трябва да гласуват около една пета от участниците в анкетата.