Първият състезателен ден включва два етапа

Президентът на републиката Росен Плевенлиев даде официален старт на 63-та Международна колоездачна обиколка на България.


Стартът на състезанието бе точно до сградата на президентството в София, където всички състезатели се бяха наредили, чакайки самия Плевнелиев.


Държавният глава пожела успех на участниците в надпреварата, отбелязвайки, че тя е една от най-старите изобщо в света. "Мечтая един ден президентът на България да може да идва на работа с велосипед", каза още Плевнелиев, добавяйки, че използва своето колело при удобна възможност. 


Първият етап на Обиколката е от София до Златица, а втория ще бъде изминат по маршрута от Златица до Казанлък. И двете отсечки са в първия ден.


От МВР информират, че при придвижване на колоездачите по маршрутите движението на моторни превозни средства няма да бъде спирано предварително, а непосредствено преди преминаването на състезателите. 


Колоната от велосипедисти ще бъде предвождана от автомобил на "Пътна полиция" със специален режим на движение. При приближаването ѝ водачите, движещи се в обратна посока, трябва да намалят скоростта, да отклонят автомобила плътно вдясно и да спрат на банкета, където да изчакат преминаването на всички състезатели, обслужващите автомобили и движещия се зад колоната полицейски автомобил. Моторните превозни средства, които се движат в посоката на колоездачната колона, нямат право да я изпреварват. Органите на реда имат право да санкционират всеки нарушител на правилата.