Според друг социолог - Кольо Колев Реформаторският блок има потенциал, защото хората искат нещо ново

„Подкрепата за правителството се запазва – 22-23%. Извън тази твърда партийна подкрепа наблюдаваме един драматичен ръст на негативните оценки на кабинета за първите им 100 дни управление – от 23-24 на сто, сега те са 47 на сто”, каза в предаването „Здравей, България” социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”. По думите й досега не е наблюдаван толкова рязък ръст на негативните оценки за първите 100 дни на едно правителство.

 

Другото важно нещо, което се вижда от изследването, е че няма ръст на негативните нагласи, които да идват само от една група. „Ръстът на негативните нагласи е във всички социални групи – и сред работници, и сред учащи, и в провинцията”, добави Димитрова.

 

Изследването на обществената оценка показва, че 84% от хората смятат, че кадровата политика на правителството не е добра и на високи длъжности се издигат непочтени и некомпетентни личности. По думите на Димитрова има две основни причини за този висок процент. Първата е, че заявката на кабинета е била за експертно правителство и това, което е взривило общественото мнение, е било назначението на Делян Пеевски.  

 

„Тази негативна оценка би била при всяко управление. Обществената нагласа е такава”, каза от своя страна социалогът Кольо Колев от “Медиана”.

 

Според него хората казват, че не подкрепят това управление, че искат нещо друго, но когато ги попитат какво искат, те не могат да кажат. „Иска се нещо, но не се вижда политическата алтернатива”, коментира Колев и добави, че в същото време БСП е първа политическа сила.

 

На въпрос защо ГЕРБ не са успели да увеличат преднината си, Колев отговори, че има криза на политическото представителство. „Има ниша на търсенето на нещо ново. Въпросът е дали Реформаторският блок ще може да се легитимира като това ново. Потенциал има”, твърди Колев.

 

Повече по темата гледайте във видеото.