Най-справедливо би било таванът да отпадне за всички, на мнение е Хасан Адемов

Таванът на пенсиите най- вероятно няма да падне и догодина. Социалният министър Хасан Адемов охлади надеждите от 2014-та хората да взимат толкова, колкото са заслужили през годините. 

 

Кодексът за социално осигуряване предвижда да падне таванът и на осигуровките, които плащаме всеки месец. Засега и това намерение остава под въпрос. Какво на практика означава това за всички българи - и работещи, и пенсионирани?

 

По правило докато работим всеки месец плащаме и осигуровки за годините, когато остареем. Оказва се обаче, че има такива които внасят повече отколкото държавата им плаща след като се пенсионират. Просто защото както и да се изменят формулите за изчисляване на пенсиите - винаги е имало и праг над който не могат да скочат. 

 

Сметките може и да показват, че пенсията ни трябва да е и 1500 лева, но тя на практика ще е 770 лева - толкова е таванът към днешна дата. 

 

И понеже има таван за пенсиите има таван и за осигуровките - те се плащат за доходи до 2200 лева - и 10 хиляди да ни е заплатата,  държавата ще си удържа  все едно взимаме 2 хиляди и 200. 

 

Какво се промени сега? Всъщност правилният отговор е нищо. Отпадането на таваните беше записано в Кодекса за социално осигуряване още за 2004-та и от тогава се отлага. В момента заради тавана на пенсиите НОИ пести около 100 милиона лева годишно. Хазната няма откъде да извади тези пари през 2014. Под заслужената пенсия получават около 50 хиляди българи, които всеки месец докато са работили са плащали по-високи осигуровки.

 

Ако падне тавана за пенсиите поне 40 хиляди ще взимат 300 лева повече. Около 1000 българи ще взимат двойни пенсии - 1540 лева.

 

Трябва обаче да отбележим, че държавата доплаща над 200 милиона за възрастни, които не би трябвало да получават и минимална пенсия.

 

Според социалния министър Хасан Адемов хазната не може да си позволи да плаща реалните пенсии на всички. На държавата не й остава нищо друго освен да търси по-малкото зло. Адемов не отхвърли категорично възможността новоотпуснатите пенсии да са в реалните си размери от догодина.

 

Според синдикатите управляващите трябва да спрат да си търсят извинения и да намерят начин хората да получават толкова колкото са давали през годините.

 

Бизнеса, обаче е против отпадането на тавана за осигуровките защото това ще означава работодателите да плащат повече, а във време на криза увеличение на парите в посока към хазната би означавало и съкращения и фалити.

 

Всъщност това ще бъде поредното отлагане на плановете за отпадането на ограниченията и за пенсиите и за осигуровките. И така вече 10-та поредна година.

 

Според експерти индикации че таванът за пенсиите няма да падне е имало още когато управляващите предприеха увеличения на други социални разходи. Замрази се и пенсионната реформа, която предвижда увеличение и на стажа и на възрастта за пенсиониране.

 

И още нещо от социалната сфера. Децата родени през 2007 и 2008 година ще получават детски надбавки само ако редовно посещават задължителна предучилищна подготовка. Затова от  Агенцията за социално подпомагане напомнят на родителите да представят удостоверение за това до края на октомври.