По думите й новият Изборен кодекс трябва да се промени така, че да няма повече "Костинброд"

Всички знаем по какъв начин са стимулирани протестите. Безспорен факт е, че се плаща. Мога да дам десетки примери за това как се организират участниците в протестите”, каза в „Здравей, България” зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

 

По думите й организацията на протестите включва автобуси със служители на общини, с хора, които се стимулират допълнително и които са редовни участници в протестите. „Това започна още с протеста в защита на Бойко Борисов през февруари, като това продължава и в момента. Нищо не се е променило”, даде пример Манолова.

 

Тя дори съобщи и сумите, които се плащат на участниците в протестите – 30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, а за семейство с дете е над 100 лева. „Много хора се хвалиха, че така са си обезпечили лятната почивка”, каза депутатът от „Коалиция за България”.

 

Никой не получава пари от БСП, за да участва в протестите. Това са хора, които седят зад собствена кауза”, заяви още Манолова. Тя съобщи още, че в контрапротестите е имало помощ от структурите на БСП. „Защо тези, които имат парламентарно мнозинство да имат основание за подкрепа, а ние - не?”, попита Манолова.

 

На въпрос кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС Манолова отговори, че тя го е предложила. По думите й това няма никакво значение, защото отговорността за това действие вече е поета. „Очевидно има интерес да се върти една и съща плоча”, каза зам.-председателят на Народното събрание.

 

Коментарът на ОрешарскиПопитана как ще се промени Изборният кодекс, Манолова каза, че той трябва да се промени, за да се предотврати злоупотребата в бюлетините. "Според мен трябва да се опитаме, това е предизвикателство пред мен, да убедя хората, че трябва да се предотвратят манипулациите по време на избори. За да не се случва повече казусът "Костинброд", бюлетините ще имат уникален номер”, съобщи тя.

 

Манолова обясни още, че се надява да бъде възприето и машинното гласуване. „Това ще помогне и при преброяването на бюлетините. Ние залагаме на промени, които да осигурят една равнопоставеност на всички партии. Така и повече партии ще могат да се възползват от държавната субсидия за партиите”, добави още тя.

 

Манолова подчерта, че това е първото правителство, което работи за интересите на хората. „За сто дни направихме за хората толкова, колкото Борисов не свърши за четири години”, обобщи тя.

 

Целия разговор с Мая Манолова гледайте във видеото.