Според него протестите ще дадат отражение на ситуацията у нас за дълго време напред

„Прекъснах отношенията си с БСПкогато въведоха плоския данък. Това беше преломен момент”, каза в „Здравей, България” проф. Георги Близнашки, бивш депутат от БСП и специалист по конституционно право. По думите му това е било ултра дясна мярка.

 

Той сподели, че продължава да ходи на протестите срещу кабинета "Орешарски". „Никой не ми е плащал за това, няма такава тарифа за професор по конституционно право. Никакви упреци не могат да ме притеснят. Не може да ме притесни това какво смята фигура като Мая Манолова, не ме интересува какво мисли тя. Знам механизмите, по които се влиза в парламента", заяви проф. Близнашки.

 

По думите му протестът е уникален, тъй като никой не е очаквал, че обществото ще реагира така категорично, така масово. Според него опитите да се очерни протестът са много жалки. „Протестът продължи твърде дълго. Хората осъзнават, че са изправени пред дилемата "да си почиваме или да бъдем свободни", каза той и добави, че тези, които излизат на тези протести, го правят открито, с физиономиите си, рискувайки дори работата си. „Тези протести не бива да бъдат подценявани. Те ще дадат отражение на ситуацията у нас за дълго време напред", посочи бившият депутат от БСП.

 

Проф. Близнашки смята, че в БСП няма чуваемост и причината е, че тя няма кауза, а има едно вкопчване във властта. "В БСП в момента има едно гробно мълчание. Никой от партията не излиза да я защити, защото тя няма кауза. Тепърва на левицата й предстои да бере горчивите плодове на политическата ситуация у нас. Властта в момента ходи по горещи въглени, тя е в пълна изолация", каза още проф. Георги Близнашки. Според него не може да се има доверие на социологическите данни, че БСП изпреварва ГЕРБ.

 

"Самите управляващи едва ли биха искали Делян Пеевски да се върне в парламента, тъй като той се превърнал в символ на злото”, каза професорът. По думите му Пеевски е бил избран, за да свърши мръсната работа на децата на номенклатурата, които за първи път от доста години насам губят позиции.

 

Целия разговор с проф. Георги Близнашки гледайте във видеото.