Ръководството на партията бяга от диалога, смята бившият народен представител

Бившият вътрешен министър и бивш депутат от левицата Румен Петков коментира в „Здравей, България” провелия се вчера дискусионен форум, на който Георги Първанов (президент от 2002 до 2012 г.) събра членове на социалистическата партия. Инициативата на държавния глава е под надслов „Български дебати: За националния успех” и трябва да се превърне в серия от срещи. Според критиците форумът обединява противници на сегашното ръководство на БСП начело със Сергей Станишев.

 

„Имаше много хора – кметове, бивши областни управители, много хора, които са показвали през годините не само принадлежност към БСП и към лявото, но способност да формират и да водят политика. Респектиран съм върху факта, че имаше и много млади хора, които участваха и са един реален потенциал за България”, каза Петков в ефира на Нова ТВ.  

 

Не мисля, че събирателната сила е "против" някого. Убеден съм, че беше „за” необходимостта за реабилитация на политическите партии, на политическото в България, на доверието на обществото в институциите”, посочи социалистът, по думите на когото сред присъстващите около 300 души е имало само десетина опоненти на Сергей Станишев.

 

„Има много хора, които не са виждали Сергей, но те са там, защото са убедени, че този диалог е необходим… Ръководството на БСП не е част от този диалог. Нещо по-лошо – то бяга от него. Близо три месеца нямаме заседание на Националния съвет. Девалвацията, деноминацията, деморализацията на партийните органи идва от това неглижиране на партийните органи”, подчерта Петков.

 

БСП трябва да се оглави от млад и енергичен човек, който има потенциал, както и разбирането, че "самодостатъчността е вредна и че тя е част от мотивацията на улицата", смята Румен Петков. 

 

„Политиката на БСП не се формира в партията. Може би в правителството, в парламента... лошото е, че БСП отсъства от този процес”, смята бившият народен представител.

 

Целия разговор с Румен Петков можете да проследите във видеото.