Консултантът смята, че е жертва на политическата конюнктура

Енергийният консултант Богомил Манчев, чийто офис беше сред обискираните от прокуратурата, ДАНС и МВР обекти във връзка със строежа на АЕЦ „Белене”, направи опит да отговори на въпроса потъват ли по милион евро месечно за „Белене” и кой иска да го измести. Към 6 млн. на месец са били изразходвани преди замразяването на ядрения проект в продължение на няколко месеца, отбеляза шефът на „Риск инженеринг”. От излязлата в последните дни информация стана ясно, че след спирането му сумата е намаляла до малко под 1 млн.

 

По думите на Манчев обаче дори в момента обектът на втората българска ядрена централа не е консервиран. Консултантът обясни, че решенията на Министерския съвет и Народното събрание не спират изпълнението на търговските договори с подизпълнители, каквато е неговата компания. За целта е необходимо писмено разпореждане на съответното министерство, което отговаря за централата, а такова не е постъпвало. Богомил Манчев каза още, че и в момента всеки ден се прави опис на състоянието на 40 обекта на площадката в Белене.

 

Народното събрание не забранява нищо. Това е доста удобна спекула”, заяви консултантът, който подозира, че е жертва на политическата конюнктура в страната. „Тези хора, които стоят 100 дни на улицата, трябва да получат някой, когото да дъвчат – политическо лице, юридическо лице...”

 

В сряда Манчев имаше среща със Следствието. Негови представители посетили офиса му и поискали да отворят запечатаната от тях каса, от която получили оригинали на документи на фирмата му. „Бях призован като свидетел, но не са ми задали нито един въпрос. Прегледаха всички документи в присъствието на мои колеги и си заминаха”, посочи той.

 

Богомил Манчев коментира обвиненията на американското посолство, изтекли през „Уикилийкс”, че той контролира всички обществени поръчки в сектора и че се е държал като министър на енергетиката в сянка по времето на Милко Ковачев, а също, че контролирал всички кадрови назначения.

 

Консултантът смята, че зад тези обвинения стоят всички, които защитават интересите на една или друга западна или източна компания. „Големите компании нямат интерес България да има компания, която да застане срещу тях като равен партньор… Всеки, който дойде тук, трябва да преговаря с нас чисто професионално, защото не може да предостави по-различни услуги, а те са 4 – 5 пъти по-скъпи от нашите”, обобщи Манчев.

 

Целия разговор с Богомил Манчев можете да проследите във видеото.