Според председателя на НС едни избори сега не биха дали по-различни резултати

БСП има най-голям интерес от провеждане на избори веднага. Само че страната категорично няма, защото една конфигурация на избори сега няма кой знае колко много да се отличава от това, което се случи май месец”, заяви за „Здравей, България” председателят на Народното събрание Михаил Миков.


Той подчерта, че при резултата, получен на изборите, нито една политическа партия не би могла да управлява сама, затова се движат „в рамките на възможното”


Относно изследването на „Алфа Рисърч”, че 70% от хората искат предсрочни избори, а около 80% не смятат, че кабинетът работи за народонаселението, а за собствени корпоративни интереси, Миков отговори: „знаете, че тази социологическа агенция беше от групата, която иска оставката на правителството”


Миков обаче отрече да твърди, че тези данни са манипулирани. Той поясни, че се съобразява с всички социологически данни, но подчерта, че всички политици трябва да се съобразяват с личното си усещане за политическата обстановка.


Моята социология казва, че хората имат очакване за смяна на политиката „Дянков”, която все още се прилага чрез този бюджет, искат укрепване на правовата държава и парламентаризма, защото предишният мандат нанесе тежки поражения върху функционалностите на Народното събрание”, заяви Михаил Миков. 


Председателят на НС отрече да е отстранил шефката на НЦИОМ, защото не са му харесвали социологическите им проучвания.


НС не трябва да има социологическа агенция. Може би е разумно част от тази дейност да прехвърлим на БАН, ако те желаят да я поемат. В НС трябва да има звено, което да изследва въздействието на законодателството, за да не променяме законите по два пъти в месеца”, допълни Миков.
 

Целия разговор с Михаил Миков в "Здравей, България" гледайте ТУК.