"Не можеше да се диша вътре", разказа 13-годишна пътничка в метрото

Пътници останаха блокирани под земята за повече от трийсет минути тази сутрин. До хаоса в метрото се стигна след изтичане на масло на едно от трасетата. 

 

Малко след 8 часа сутринта една от мотрисите по трасето от станция „Васил Левски” в посока „Жолио Кюри” е блокирана в тунела под земята. Заради омасляване на релсите мотрисата започва да боксува. В пиковия час в композицията се возели много хора. Сред тях била и 13-годишната Гергана.

 

„Вътре беше претъпкано. Много хора имаше, не можеше да се диша вътре, нищо не казаха и машинистът даде назад с една спирка лека по-лека, за да слезем тук”, каза Гергана.

 

Така метростанция „Васил Левски” остана затворена повече от половин час. Това създаде неудобства за много хора, които всеки ден ползват метрото.

 

Дълго време никой не даваше информация на хората защо е затворена станцията и кога ще бъде отново отворена.

 

Само Гергана остана упорито да чака пускането на движението: „Аз бързах за училище, щях да закъснея. Половин час закъснях и то вече няма смисъл да ходя”.

 

След около час станцията беше отворена. 

 

Обяснението за случилото се – „Тук преди кривите има така наречените лубрикатори, тези лубрикатори служат, за да омаслят релсата, за да няма износване на релсата и на колелата…Това вече разнася по релсата”, обясни Валентин Тодоров от Столичния метрополитен. 

 

Пътниците обаче отново ги очакваше изненада. Временно всички мотриси в посока „Младост” минаваха транзит. 

 

Случилото се не било опасно за никого, бяха категорични от Метрополитена. След дългото чакане на студа все пак Гергана успя да се качи във влака и да се прибере вкъщи.