Експертите обясниха, че методиките, както и начинът на задаване на въпроси са различни

Няма директна съпоставимост между въпросите в нашето проучване и тези на "Алфа рисърч”, затова остава впечатление за разлики”, каза в „Здравей, България” социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. 

 

По думите на Симеонов през последните три месеца - юли, август и септември, социологическите агенции мерят сходни величини по доста от въпросите, които задаваме.

 

"Обществото без съмнение е разделено на два големи лагера по отношение на съдбата на правителството. Но ние мерим подобни данни  вече три месеца поред и това ни позволи да кажем, че дори има известна стабилизация на картината. Стабилизацията обаче е на едни доста тревожни нива, защото всички показатели са доста тревожни", добави Симеонов. По думите му самият факт, че обществото е разделено на две е тревожен.

 

"Нашето изследване е може би четвърто от идването на това правителство на власт. Преди случая "Пеевски" кабинетът стартира с изключително нисък рейтинг. В момента 23% подкрепят правителството, 47% са категорично срещу него. 77% от запитаните в момента са за избори най-късно до май. Има и още едно интересно нещо - появи се и нов играч във водещата четворка и това е Реформаторският блок", каза социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов. Той добави, че правителството работи с изключително малък ресурс. 

 

Попитани защо има различия между данните на отделните социологически агенции, Симеонов отговори, че няма различия, просто методиките са различни. „Алфа рисърч” задава въпрос с опции, а ние задаваме открит въпрос”, уточни той.

 

Социологът от "Галъп интернешънъл" смята, че медиите трябва да се доверяват в по-голяма степен на техните анализи, а не произволно да тълкуват числа. „Всеки месец произвеждаме тонове данни, не можем да обявяваме всичко. Не бъдете мнителни към всички. Идиотско е да се противопоставят социологическите агенции", заяви Симеонов.

 

Повече по темата гледайте във видеото.