Протестът на недоволните от кабинета на Пламен Орешарски ескалира

Протестът на недоволните от кабинета на Пламен Орешарски ескалира. Това се случва в 117-ия ден от тяхното начало през юни, когато Делян Пеевски беше предложен за председател на Държавната агенция за национална сигурност. Подобна ексалация имаше и на 40-ия ден, когато недоволните от правителството обградиха сградата на парламента и в продължение на няколко часа не позволиха на народните представители да напуснат работното си място.

 

Предполага се, че днешната реакция на протестиращите идва след решението на Конституционния съд да върне Делян Пеевски като депутат в парламента.

 

"Хората вдигаха ръцете си, за да покажат, че са добронамерени. Има сигнал за бой. Видях хора по земята и такива, които полицията изведе. Полицията се опитва да разтърве хората. Един от лежащите на асфалта изглеждаше като ранен. До сериозните сблъсъци се стигна, след като от протестиращите към полицаите бе хвърлена димка. Арестувани са поне 5 души", предаде репортерът на Нова Марина Стоименова.

 

Протестиращите почти успяха да пробият кордона на полицията пред служебния вход на МС. Малко преди това няколко коли са влезнали в паркинга на Министерския съвет, като някои от присъстващите хора твърдят, че в едната е бил и самият премиер Пламен Орешарски.

 

Ескалация на напрежението в 117-ия ден на протестите"Недоволните се издигнали две барикади. Хвърлят се и камъни. Някои от протестиращите са прибрани от полицията. По жълтите павета се виждат счупени стъкла. Хората почти успяват да пробият барикадата. Хората стават все по-настървени, като в същото време започват да пристигат и допълни полицаи. От другата страна на улицата, която е близо до служебния вход на МС ситуацията засега остава по-спокойна", допълни Марина Стоименова.

 

От пресцентъра на МВР съобщиха, че по време на протеста в столицата са задържани шестима души за нарушаване на обществения ред.

 

По-късно протестиращите се преместиха пред сградата на парламента, където скандираха "оставка", "мафия", "боклуци".Те се опитаха да премахнат металните заграждения, зад които патрулираха полицаите, но до инциденти не се стигна.

 

Повече подробности ще намерите във видеата.