Следователите поискаха отваряне на случая заради нови обстоятелства

В разгара на разследването около русокосото момиченце, открито в ромско семейство в Гърция и последвалите го подобни случаи от други части на планетата, светът си спомни за съдбата на друго едно русокосо дете, която разтърси Европа и не само – Маделин Маккан.

 

Португалската полиция обяви, че подновява разследването за изчезването на малката Маделин, която е в неизвестност от 2007 г. предаде Франс прес. Тя изчезна от курорт в Южна Португалия, където семейството й бе на почивка през май същата година.

 

От главната прокуратура в страната съобщиха, че подновяват работа по мистериозния случай след отправено от полицията искане. Следователите информирали обвинителите, че разполагат с нови детайли около изчезването.

 

Родителите на Маделин, Кейт и Джери Маккан, били на почивка заедно с децата си и група приятели на семейството в Прая да Луш. В 20:30 часа на 3 май те оставят Маделин и другите деца в хотелски апартамент на приземен етаж, за да вечерят с останалите възрастни в ресторант на 50 метра от сградата. Установяват, че Маделин липсва към 22 часа.

 

Първоначалната теза на португалското следствие бе, че става въпрос за отвличане. По-късно през 2007 г. под подозренията на разследващите попаднаха дори родителите на Маделин, но по-късно обвиненията срещу тях бяха свалени. Португалската главна прокуратура прекрати работата по случая през юли 2008 г.

 

Кейт и Джери Маккан продължиха да търсят истината за дъщеря си с помощта на частни детективи. Със случая се зае и „Скотланд ярд”. Британските полицаи изготвиха списък със заподозрени и разпространиха няколко фоторобота, включително на мъж, видян да се отдалечава от района на хотела с дете в ръце.