Системата е разработена и тествана от екип от университета на Лафбъро

Британски специалисти са разработили първата по рода си система в света за рециклиране на стари обувки. Новият процес значително улеснява отделянето и възстановяването на полезни материали от вече непотребни обувки, съобщи „Файненшъл експрес”, цитиран от БТА.


Системата е разработена и тествана от екип от университета на Лафбъро. Технологията позволява кожа, пластмаса, дунапрен и гума да бъдат отделят и да се гранулират.


При гранулирането се получават 3-4 милиметрови фрагменти. С помощта на разработени за проекта евтини техники на базата на въздух пък материалите се отделят според размера и теглото им.


Целта е тези фрагменти да се използват отново в изработването на редица продукти - от гумени настилки до нови обувки.


„Обувките са изключително трудни за рециклиране, тъй като съдържат до 40 различни типа материал, много от които съшити или залепени един за друг”, обяснява ръководителят на проекта професор Шахин Рахимифард.


Екипът е разработил и компютърен помощник, който съветва дизайнерите на обувки при избора на материали и показва дали определена комбинация от тях ще бъде лесна или трудна за рециклиране.