Румен Денев се завърна в България след 14 месеца в испански затвор

След 14 месеца в испански затвор в България се върна помощник-капитанът на кораба „Свети Николай”. Миналата година испанската полиция арестува екипажа на плавателния съд и конфискува 3 тона кокаин от борда.

 

„Имаме едно общо обвинение на испански, което не можахме да го разберем тогава”, заяви пред Нова телевизия помощник-капитанът на кораба Румен Денев. „Сложиха ни едни служебни адвокати, цяла година не съм го видял този адвокат”, продължава разказа си той. 

 

Сега Румен Денев е един от шестимата, пуснати под парична гаранция. Тъй като той не е имал 2500 евро, гаранцията му от 2500 евро е платена от български имигрант в САЩ.

 

„Свободата е нещо хубаво, още не мога да се адаптирам”, заяви в Бургас Румен Денев. Той поясни, че им предстои ново дело в Испания. 

 

Що се отнася до кокаина, открит на борда на кораба, помощник-капитанът отрече да е знаел за него.

 

„Наркотикът беше скрит и заключен, разбрахме за него чак когато ни арестуваха”, заяви Румен Денев. По думите му корабът има 9 000 тона товароподемност и няма как да разберат за тези три тона.

 

Той предполага, че наркотикът е качен от някои рибарски кораб.

 

„Испанският съд обвинява капитана. Те са го следили. Той дойде от Испания директно на кораба. Ние пък бяхме на дрейф при Гана. И той е единственият човек, който е знаел”, смята помощник-капитанът. 

 

Репортер: Цеца Алексова