Има ли изход за обезкуражените?

Над 180 хиляди. Толкова са безработните млади хора у нас на възраст между 15 и 34 години. Половината от тях са така наречените обезкуражени. Тоест лица, които желаят да работят, но са се отказали да търсят работа, защото не смятат, че ще намерят такава. 

 

Освен безпаричието, липсата на самочувствие, понякога дори депресия са най-големите им проблеми. 

 

Александър е на 26 години. Безработен. Открихме го трудно. Не защото младите хора без работа са малко, а защото се срамуват да говорят за това. Попитахме го как живее без доходи.

 

Майка ми и баща ми ми помагат. Не е много нормално, но като няма - нямаш избор. Чувстваш унизен”, споделя Александър.

 

Следователно липсата на пари не е единствения проблем. Какво още рискуват младите хора като Александър?

 

Загубва интерес към живота, затваря се вкъщи, не иска да комуникира, не се среща с приятели, не излиза. Толкова много хора са без работа и няма нищо срамно в това. По-добре да потърси човек помощ, отколкото да потъва все по-дълбоко”, казва психотерапевтът д-р Ренета Пенчева.

 

Специалистите съветват да не подценяваме тези усещания, защото могат да ни доведат до отчаяние, загуба на съня или дори до болест. Как да се справим с това?

 

„В никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, тъй като това може да задълбочи проблема. Много често, когато останем без работа, изпитваме чувство за вина. Така че и паниката, и чувството за вина са много лоши спътници”, добавя още специалистът.

 

Получаваме един нестандартен съвет как да се отървем от тези усещания.

 

„Знам, че на много ще прозвучи нелепо да говоря така, но може би този момент, когато сме безработни, иска да ни помогне да развием своята креативност. Да потърсим други възможности. Да потърсим свои умения, дарби. Други неща, които можем да правим, а не само в тази област, в която сме се насочили да търсим работа”, съветва д-р Пенчева.

 

И още, допълват специалистите - трябва да приемем факта, че никога няма да намерим перфектната работа. Защото работа, която да реши всичките ни проблеми просто не съществува.

 

Репортер: Ева Костова