Тя бе преизбра за втори мандат с 160 гласа "за"

Първата жена Генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще продължи да ръководи организацията и през следващите четири години.

 

Това реши днес 37-мата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която преизбра Бокова за втори мандат с 160 гласа "за", 14 – „против”, а един се въздържа. 

 

Церемонията по встъпването й в длъжност ще се състои на 18 ноември, съобщиха от МВнР.

 

Ирина Бокова завършва Московския държавен институт по международни отношения, специализира в университетите в Мериленд (Вашингтон), в Харвард - училище "Джон Ф. Кенеди". Бокова е български дипломат от кариерата. Тя е заемала поста Координатор на отношенията България – ЕС в периода 1995 – 1997 г. и заместник-министър на външните работи. През 2005 – 2009 г. е посланик на България във Франция, Монако и ЮНЕСКО, както и представител на президента на България в Международната организация на Франкофонията. 

 

На 4-ти октомври тази година Ирина Бокова бе номинирана отново от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за втори последователен мандат на поста генерален директор. 

 

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Бокова по повод официалното й преизбиране на поста Генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). В броя на Държавен вестник от 12 ноември е публикуван указ на президента за награждаването на Ирина Бокова с орден "Стара планина" с лента, съобщиха от президентството.