Митрополитът напусна този свят след продължително боледуване

В Александровска болница, на 61 години, почина Неврокопският митрополит Натанаил. Дядо Натанаил беше болен дълго време, заради което и често пропускаше важни заседания на Светия синод. В последните месеци състоянието му рязко се влоши. 

 

След смъртта му църквата отново е поставена пред избори. През последната година духовността загуби и патриарх Максим и митрополит Кирил.

 

Митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952- ра година в село Копривлен. Скоро след това семейството му се мести в Пазарджишко. От 1994- та година Дядо Натанаил е Неврокопски митрополит. Това става в момент, когато църквата се тресе от скандали. Натанаил е избран за митрополит при все още жив наместник в епархията - изпадналия в разкол Пимен.

 

В последните години името му е свързвано с купуването на хотел Неврокоп и с големия манастир в Хаджидимово, където Дядото прекарваше по-голямата част от времето си. В същото време Митрополията в Гоце Делчев остана недостроена.

 

Погребението на митрополита ще бъде най- вероятно във вторник в двора на църквата в Гоце Делчев. А днес в храма в Благоевград отслужиха заупокойна литургия.