Директорът Димитър Войводов научи от Нова телевизия за препоръката

Социално-педагогическият интернат в гр. Стралджа да бъде закрит. Това препоръчва в писмо до министъра на образованието и науката Анелия Клисарова председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

 

Директорът на интерната в Стралджа Димитър Войводов научи от Нова телевизия за препоръката за закриване на институцията. Той твърди, че не е имало нови случаи на насилие върху децата.

 

Предложението идва три месеца след сигнала на френски доброволци до ДАЗД за извършвано насилие в интерната, където според тях са прилагани тежки форми на физически наказания над деца от страна на персонала.

 

Месец след първата проверка на Aгенцията „Закрила на детето” през септември тази година, от дома в Стралджа бяха отстранени четирима възпитатели, както и директорът на заведението.


Повторната инспекция на Агенцията в Социално–педагогическия интернат потвърди сигнала, че пет момчета са упражнили насилие над други две по-малки деца от същия интернат. Установен е и друг инцидент между възпитаници на специалното училище - двама ученици са упражнили физическо насилие над момче от интерната. Директорът обаче не е предприел никакви действия за закрила на детето, информират още от ДАЗД.

 

Пред Нова ТВ Камелия Николова от Държавната агенция "Закрила на детето" потвърди тази информация и разказа подробности за проведената проверка в интерната.

 

Повече по темата гледайте във видеото.