Момиченцето е било сираче, осиновено от германско семейство, което пристигнало преди дни в България

Министерството на здравеопазването започва проверка по случая с починало вчера четиригодишно дете пред столичен хотел. Според днешни публикации повиканата линейка е закъсняла с 40 минути. От Спешна помощ обаче твърдят, че екипът е пристигнал на осмата минута. Трагедията се е разиграла малко преди началото на медицински форум за спешната помощ, в който са участвали над 500 лекари.

 

Момиченцето е било сираче, осиновено от германско семейство, което пристигнало преди дни в България. От тук детето трябвало да замине за Съединените щати за операция на порок на сърцето, с който се е родило. В неделя сутринта внезапно спира да диша и посинява. Близките му започват да търсят помощ от служители на хотела, в който били отседнали. Веднага викат линейка по телефон 112. 

 

„Поводът на сигнала е бил, че детето е спряло да диша. По-късно от медиите разбираме, че е имало сърдечен порок и е било планувано да замине на лечение за Америка”, каза д-р Светла Богданова, зам.-директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София. 

 

Докато чакат линейката, лекари, които били случайно в хотела, се притичат на помощ, но вече било късно – детето било починало. Според разпечатките от телефон 112 и GPS-системата на Спешна помощ линейката дошла точно за осем минути.

 

„Сигналът е получен в 7:28 часа от конферентна връзка от телефон 112 и е приет в 7:29 часа. Линейката получава сигнала в 7:31 часа и е била на място в 7:39 часа”, съобщи д-р Богданова.

 

Всички документи ще бъдат предадени на Здравното министерството, които вече проверяват случая.

 

„Детенцето е било починало още преди да е извикана линейка. Ще проверим от записите на нашата система в колко е получен сигнал и в колко е реагирано”, обясни Максим Гайдев от Министерството на здравеопазването.

 

От Центъра за Спешна помощ в София опровергаха и друго обвинение – че линейката не била добре оборудвана.

 

Повече по темата гледайте във видеото.