Денят започна с пълна пленарна зала и нагласа за дебат, но дебат по същество нямаше

Парламентът се събра извънредно, за да приеме окончателно Бюджет 2014. Депутатите започнаха с първа точка и след 5 часа обсъждания така и си останаха на нея, без да я приемат. 

 

Денят започна с пълна пленарна зала и нагласа за дебат. Пет часа обаче до дебат по същество почти не се стигна. Депутатите не успяха да приемат нито един член от Закона за държавния бюджет. Вместо това опозицията се впусна в процедурни хватки  с искане за прегласуване на почти всяко едно предложение и няколко опита за прекратяване на дебата. 

 

Споровете бяха за това за как точно да се харчат 500-те милиона, предвидени за регионални проекти. Всеки използва повода да предложи идея. До конкретика обаче не се стигна.

 

 А докато отвън протестираха производители на зелена енергия срещу решението на депутатите да въведат 20% данък върху приходите им, народните представители срещнаха затруднение точно в това си решение. Защото се оказа че приходите от данъка не са предвидени никъде. 

 

„Тези 160 милиона лева ги няма в член първи, ние не знаем дали ще ги има, може би за първи път се гледа закон за бюджета, в който едни приходи не са отразени в приходната част”, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

 

„Това е предполагаема сума, ние не можем да правим прогноза за предполагаемите приходи. Не може да бъркаме по този начин бюджета”, заяви Алиосман Имамов от ДПС.