Москва трябва да защити пазарните си интереси, заяви държавният глава

Русия не е против асоциирането на Украйна с Европейския съюз, но се ръководи от необходимостта да защитава пазара си. Това заяви днес на пресконференция руският президент Владимир Путин. Той подчерта, че Украйна е братска страна и Москва не може да не ѝ помогне, щом се намира в затруднено положение.

 

Владимир Путин подчерта, че Москва не е против асоциирането на Украйна в Европейския съюз. „Не сме против асоциирането. Ние просто трябва да защитим икономиката си. Не можем да оставим в това състояние разтворените врати днес в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако Киев разтвори вратите си пред Европейския съюз”, каза руският държавен глава.

 

Владимир Путин обясни, че намаляването на цената на природния газ за Украйна и купуването на украински еврооблигации е израз на желанието на Москва да помогне на един братски народ, озовал се в сложна ситуация. Държавният глава говори и по темата за американския противоракетен щит над Европа и реакцията на Москва.

 

Путин е категоричен, че решението за разполагането на ракетите „Искандер” в Калининградска област все още не е взето окончателно. "Ние много пъти сме заявявали, че американският щит създава заплаха за нашия ядрен потенциал, ние трябва да реагираме на това", бяха думите на президента.