Въпросът за политиката на ЕС спрямо Украйна е оставен за утре

В Брюксел започна последната за годината среща на върха на европейските държавни и правителствени лидери. В дневния ред са заложени две групи въпроси – единната европейска политика в областта на отбраната и сигурността и създаването на структурните основи на Банковия съюз на страните от Еврозоната.

 

Въпросът за политиката на ЕС спрямо Украйна е оставен за утре. Тогава европейските лидери ще обсъждат и темите за Сирия, Иран и Централноафриканската република. По отношение на проекта за банковия съюз евролидерите трябва формално да дадат одобрението си за вече договорената спогодба на ниво финансови министри.

 

Надзорната мисия е поверена на Европейската централна банка чрез съвет, който ще държи под око най-големите банки от еврозоната - около 130. Съветът ще може да прилага санкции, ако установи груби нарушения. Реформата предвижда и захранване на фонд за подпомагане на банки, изправени пред фалит.

 

Взети са мерки този фонд да се попълва с минимални вноски от парите на данъкоплатците. По отношение на потребителите най-важната мярка е гарантирането на банковите депозити до 100 000 евро чрез системи, които трябва да бъдат създадени във всяка европейска страна.