Хасан Хами Йълдръм отправи критики към правителството за оказване натиск върху съдебната власт

Още един депутат от управляващата “Партия на справедливостта и развитието” (ПСР) в Турция обяви, че подава оставка на фона на разразилия се скандал за подкупи и корупция по високите етажи на властта.

 

Хасан Хами Йълдръм отправи критики към правителството за оказване натиск върху съдебната власт за разследването на корупция, което разтърси властта на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

 

Редица обществени фигури, включително знакови бизнесмени и синовете на трима министри, бяха задържани на 17 декември по обвинения в подкупи за строителни проекти и незаконни парични преводи към съседен Иран.

 

Петима депутати, включително бившият министър на културата, се оттеглиха от редиците на ПСР. Правителството предположи, че те са били принудени да се оттеглят от страна на поддръжници на влиятелния турски духовник, който живее в САЩ, Фейтула Гюлен.

 

Скандалът е огромно предизвикателство за Ердоган след 11 години начело на страната и доведе до значителни промени в кабинета след оставките на тримата министри, чиито синове са замесени в скандала.

 

Преди изборите напрежението между ПСР и Фейтула Гюлен, чиито поддръжници заемат важни постове в полицията и съдебната система, нараства.