Според научен доклад приливът на имигранти ще бъде полезен за Англия

От днес българите и румънците ще се радват на нова привилегия – имат достъп до трудовите пазари на Западна Европа. С отпадането на ограниченията отпада и необходимостта от специално разрешително за работа за гражданите на двете държави. 

 

Българите и румънците вече ще имат право да живеят и работят в Европа, но Англия се оценява като по-примамлива дестинация от останалите държави. 

 

Според научен доклад приливът на имигранти ще бъде полезен за Англия, но съществуват и някои притеснения - например, че в някои райони наемането на работници сред англичаните бележи спад, докато наемането на имигранти от Източна Европа се увеличава; болниците ще се препълнят; данъците може да се вдигнат, поради повишените социални разходи. 

 

Британското правителството отказва да посочи очаквания ръст на българи и румънци, които ще пристигнат в Англия. В същото време в края на миналата година британският вестник „Гардиън” публикува изследване, според което двама от всеки трима британци ще посрещнат българските и румънските имигранти с "добре дошли" след първи януари, но при условие, че те знаят английски, имат работа, плащат си данъците и се интегрират в местната общност.