Бившият министър-председател на Израел почина на 85-годишна възраст

Бившият министър-председател и влиятелен политик от десницата на Израел Ариел Шарон почина на 85-годишна възраст. В последната седмица здравословното му състояние се бе влошило, като лекарите съобщиха, че няма надежди за подобряване.

 

Шарон прекара в кома 8 години, след като в началото на 2006 г. получи мозъчен удар. До последно беше лекуван в болницата Тел Ашомер, близо до Тел Авив.

 

Роден на 27 февруари 1928 г. в Палестина, която по това време е под британски мандат, в семейство, което идва от Беларус, Шарон наричаше себе си в заглавието на автобиографията си "Воин".

 

Ариел Шарон бе избран за министър-председател за първи път през февруари 2001 г., само месеци след като навлезе в джамията Ал-Акса в Йерусалим - действие, което предизвика второто надигане на палестинците. Макар че управлението му е разглеждано като "най-агресивното" в историята на Израел, след по-малко от 4 години той изтегли израелските войски и заселници от Ивицата Газа, палестинска територия, окупирана през войната от 1967 г. Изтеглянето получи одобрение от целия свят, но и превърна бивши съюзници в непоколебими врагове.

 

Наричан "Булдозер", за арабите той бе "Касапинът от Бейрут" заради масовите кланета на палестински бежанци в Сабра и Шатила от страна на ливански екстремисти, докато израелската армия е стояла и гледала. Това му коства работата - принуден е да подаде оставка, след като бил подведен под "непряка отговорност" за убийствата. Остана във властта и възстанови репутацията си като министър на инфраструктурата, а по-късно и на външните работи като лидер на партия Ликуд. През ноември 2005 г. напусна Ликуд и създаде новата партия Кадима. По този начин на практика преначерта политическия пейзаж в Израел. Действията му бяха оправдани на изборите през март 2006 г., когато Кадима стана първата новосъздадена партия, която печели при първото си участие на избори.

 

Личният живот на Ариел Шарон бе помрачен от трагедии. Първата му съпруга загива при автомобилна катастрофа, а втората жена до него губи битката с рака през 2001 г. Има трима сина, един от които загива докато играел с пушката на баща си.

 

Вижте кадрите, описващи житейския път на влиятелния политик в галерията ни.