Магистратите не позволиха митинг в подкрепа на затворници от сепаратистката организация ЕТА

Огромно множество се събра на протест в най-големия град в провинцията на баските в Испания. Протестът в Билбао беше срещу решение на испански съд. Магистратите не позволяват митинг в подкрепа на затворници от сепаратистката организация ЕТА.

 

Под мотото "Съгласие, мир и човешки права" повече от 100 хиляди души изпълниха улиците на Билбао. Организаторите на протеста смятат, че решението на съда е нарушение на гражданските права на затворниците.

 

Исканията на забранения от съда протест са затворниците от ЕТА да бъдат преместени в затвори по-близки до домовете на семействата им. Затворниците са около 600 души и преместването би облекчило посещения от роднини и близки. Решението на испанските власти по въпроса се смята за символично за отношението на Мадрид към процеса на помиряване. 

 

В продължилата над 50 години въоръжена борба, ЕТА стана причина за смъртта на над 800 души, повечето убити при бомбени атентати. Преди 2 години обаче ЕТА спря употребата на насилие. Анализатори смятат, че е възможно още тази година сепаратистката организация официално да се разпусне.