Предстой да се разбере дали той ще наложи вето на проекта

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува проекта на нов Наказателен кодекс. Предстои държавният глава да прецени дали да наложи вето върху закона, ако бъде приет в сегашния му вид. Плевнелиев е на посещение в Китай.

 

Някои от предвидените промени в Наказателния кодекс вече предизвикаха сериозни скандали в публичното пространство. Спорните текстове са свързани с намалените наказания за престъпление над животни, с въвеждането на по-строги наказания за снимане на публични лица на обществено място и за отпадането на доживотния затвор без право на замяна. 

 

По отношение на новоподписаните споразумения с китайската страна – Плевнелиев прогнозира, че още през тази година ще се задвижат мащабни инфраструктурни проекти у нас с китайско участие. Възможно е сред тях да бъде тунелът под връх „Шипка”.

 

Българската и китайската делегация подписват днес и комюнике, което ще задълбочи двустранното партньорство на различни нива. По време на посещението си в Китай президентът Росен Плевнелиев разгледа и Великата китайска стена.