Трябва да се предприемат мерки относно рисковете за здравето и околната среда

Европейската комисия прие препоръка, имаща за цел осигуряване на подходящи предпазни мерки за опазване на околната среда и климата във връзка с технологията за „фракинг“ – хидравлично разбиване с големи водни количества, използвана по-специално при дейности във връзка със шистовия газ в официално съобщение от пресслужбата на Комисията.

 

Препоръката трябва да послужи на всички държави членки, които желаят да използват такава практика, да предприемат мерки по отношение на рисковете за здравето и околната среда, както и да осигурят по-добра прозрачност на тази практика за гражданите. Също така препоръката е насочена към създаване на равнопоставеност в рамките на стопанския отрасъл и към определяне на по-ясна нормативна рамка за инвеститорите.

 

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „Шистовият газ поражда надежди в някои райони на Европа, но в същото време е и причина за загриженост от страна на обществеността. Европейската комисия откликва на призивите за предприемане на съответно действие с публикуването на минимално изискуеми принципи, които държавите членки се приканват да следват във връзка с безпокойствата за околната среда и здравето и които в същото време дават на операторите и инвеститорите необходимата за тях предсказуемост".