Лидерът на националистите не напусна председателското място на етичната комисия

Волен Сидеров и цялата парламентарна група на „Атака” се отказаха сами от имунитета си. Това стана 14 дни след искането на главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът е скандалът на Летище Варна. Солидарният акт на групата на „Атака” предизвика леко объркване има ли правна стойност техният отказ, след като имунитетът на останалите депутати не е поискан от прокуратурата.

 

След доза иронични обяснения и коментари Сидеров поздрави прокуратурата за бързината й и настоя Сотир Цацаров да поиска имунитета и на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов заради злоупотреби с правителствения авиоотряд. Сигналите отлежавали в прокуратурата отдавна.

 

Лидерът на националистите не даде знак, че ще напусне председателското място на етичната комисия и прехвърли решението за това на останалите народни представители. Прехвърлиха им и отговорността да последват примера и всички вкупом да си дадат имунитета.

 

Прокрадна се и предложението да се гласуват законови промени, които изобщо да лишат депутатите от имунитет. Съгласие за това също не беше срещнато.

 

Скандалите в парламента започнаха още сутринта, когато от ГЕРБ обвиниха ДПС и БСП, че разпределяли държавни позиции между свои кадри без конкурси и правила. Повод за поредната размяна на реплики стана протокол от заседание на областното ръководство на ДПС във Велико Търново.

 

Депутатите разгледаха на първо четене Изборния кодекс, но не стигнаха до гласуване, защото в залата имаше твърде малко народни представители. Дебатът беше доста вял, основно за това да има ли изцяло нов кодекс или просто съществуващите изборни правила частично да се променят. Гласуването ще бъде утре.