Популярната търсачка сложи тематичен надпис в цветовете на дъгата

В деня на откриването на Олимпийските игри интернет търсачката „Гугъл” украси страницата си с тематично лого в цветовете на дъгата. Така от компанията застават зад идеята за толерантност към хората с различна сексуална ориентация и критикуват анти-хомосексуалните настроенията в Русия.  

 

Знамето в цветовете на дъгата е известно по цял свят като символ на хората с различна сексуална ориентация. Когато пъстрите тонове се съчетаят с различни спортове, посланието е: практикуването на спорт е човешко право.

 

„Заедно с положителното послание, което този наглед много дребен жест от страна на „Гугъл” носи, идва и фактът, че той всъщност е протегната ръка към много хора, които се чувстват изоставени и самотни”, коментира Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

 

Традиционните ценности са свързани със здравото семейство, с изграждане на едно поколение с нравственост, която е близка до нашите деди, близко до християнското семейство”, допълва Светлана Шаренкова от форум „България-Русия”.

 

Един от поводите за критики на отношението към хомосексуалистите е изказване на президента Владимир Путин от януари миналата година: „Не забраняваме нищо и не ограничаваме никого. Може да сте спокойни. Но оставете децата на мира”.

 

По никакъв начин информацията за съществуването на гей хора не може да промени по някакъв начин сексуалната ориентация на едно дете”, категоричен е Стоянов.

 

Светлана Шаранкова от своя страна казва, че „когато в едно общество има някакви норми, винаги когато си на гости трябва да спазваш тези норми, това е възпитанието”.

 

Смяташе се, че с шареното си облекло за олимпиадата, германските състезатели застават против сексуалната дискриминация. По-късно от германският олимпийски комитет обявиха, че това са просто модерни цветове и не носят никакво политическо послание.

 

Репортер: Златина Зехирова