Мотивите на са социално-икономически, но кризата се корени другаде, коментира Георги Коритаров

Над 100 души пострадаха при протестите в Сараево от вчера. В босненската столица демонстранти подпалиха правителствени сгради. Избухнаха и сблъсъци с полицията.

 

В град Зеница в централната част на страната множеството изпочупи прозорците на офисите местната управа. Ранени са 55 души, 23-ма от които полицаи.

 

Според информация на босненските медии, протестът е свикан чрез Фейсбук. Причина за недоволството е липсата на работни места. Всеки четвърти в страната е безработен, коментират анализатори.

 

Безредиците започнаха в сряда в град Тузла, но бързо обхванаха и други градове на бедната бивша югославска република.

 

Случващото се няма прецедент в следвоенната история на Босна, където христиани-сърби, католици-хървати и мюсюлмани толерират политическата стагнация от години заради рисковете конфликтът да се възроди отново. Възстановяването на страната е заложник на политическата система на разделение на властта на етнически квоти. Тя беше въведена с Дейтънското мирно споразумение, прекратило четиригодишната гражданска война, при която загинаха повече от 100 000 души.

 

"Безработицата в Босна е над 40%, което поставя страна на първо място на Балканите по този негативен показател. Параметрите на това, което наблюдаваме, са свързани предимно със социално-икономически мотиви, но не бива да забравяме, че преди 19 години, с едно много трудно постигнато споразумение в Дейтън, страната излезе от една от най-кръвопролитните граждански войни, коментира по телефона за "Събуди се" журналистът Георги Коритаров. По думите му това, което наблюдаваме носи в себе си "риска границата да бъде премината и босненците много бързо да си спомнят за причините, довели до предишния конфликт".

 

Повече от коментара му за ситуацията в Босна и Херцеговина ще чуете във видеото.