От постовете си се оттеглиха ръководителите на кантоните Сараево, Зеница и Тузла

Ръководителят на босненския кантон Сараево Суад Желкович подаде оставка, след социалните протести, съобщиха от Партията на демократичното действие. Преди него оставка подадоха и ръководителите на кантоните Зеница и Тузла. 

 

След продължилите три дни протести срещу трудната икономическа ситуация в страната, в столицата на Босна и Херцеговина днес обстановката е относително спокойна. Жителите на града помагаха за възстановяване на последиците от бунтовете.

 

В Бихач полицията използва сила, за да разпръсне демонстранти, които се бяха събрали в следобедните часове пред резиденцията на министър-председателя на кантона. Има пострадали при сблъсъците. 

 

Според официалните данни по време на тридневните безредици в страната са пострадали 348 души, от които 187 полицаи и 161 демонстранти. Най-голям брой ранени има в столицата Сараево - 144 полицаи и 138 демонстранти.

 

Бунтовете в Босна и Херцеговина, които са най-мащабните от средата на 90-те години на миналия век, са резултат от трудно социално положение в страната, където безработицата е 27,5% от работещото население. Според неофициални данни обаче тя не по-малко от 44 на сто. Основните участници в размириците бяха работници.