Президентът Янукович направил опит да напусне страната, но бил спрян от граничари

Обстановката в Украйна остава крайно напрегната. Въпреки решението на парламента за отстраняване на президента, много от протестиращите остават по барикадите в Киев. Украинските медии съобщиха, че новият председател на парламента Александър Турчинов поема временно президентския пост

 

Все още не е известно къде се намира президентът Виктор Янукович. Появиха се информации, че той се е опитал да напусне страната с чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи. Самолетът на Янукович не е имал разрешение за излитане и той е продължил с автомобил в неизвестна посока.

 

Междувременно парламентът в Киев се събра на заседание тази сутрин. Възможно е да бъдат гласувани кандидатури за премиер, като сред обсъжданите имена е и това на освободената вчера Юлия Тимошенко.

 

Нощта в Киев премина под знака на освобождаването от затвора на лидера на опозицията в страната и бивш министър-председател. От болницата в Харков тя пристигна директно на барикадите, за да говори пред събралото се множество. Юлия Тимошенко дойде на „Майдана”, придружавана от най-близките си. Лидерът на опозицията беше видимо болна, но когато заговори, стана ясно, че духът и е здрав:

 

„Исках да дойда на барикадите на ул. „Грушевски”. Просто да се докосна до тези камъни, до тези места, да видя това чудо, как тези наши момчета, нашите деца, са били готови и как са паднали, как са дали живота си за нашата Украйна”.

 

Хората реагираха спонтанно на думите й. След това Юлия Тимошенко поиска съд за Янукович и обяви, че се кандидатира за президент на предстоящите предсрочни избори през май.

 

Подробности за положението в Украйна ще научите от видеото.