Съветът за национална сигурност в Киев е готов с военен план за действие

Въоръжените сили на Украйна бяха поставени в пълна бойна готовност със заповед на изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов. Засилена е охраната на атомните електроцентрали, летищата, стратегическите инфраструктурни обекти, обяви той на пресконференция след заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев. Решението беше аргументирано с опасността от "потенциална агресия". 

 

Турчинов, който бе избран за председател на Върховната Рада след свалянето на президента Виктор Янукович, обяви, че на заседанието е разработен и подробен план за действие в случай на военна операция

 

В събота, в отговор на искане на Владимир Путин, горната камара на руския парламент реши единодушно да даде зелена светлина на президента за използване на руски въоръжени сили на украинска територия "до нормализирането на обществено-политическата обстановка" в съседната страна и в защита на руското население в източната й част. От Кремъл отбелязаха обаче, че такова решение държавният глава още не е взел. 

 

Привеждането на армията във висша степен на бойна готовност вече е в ход, обяви на свой ред изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Игор Тенюх, цитиран от Интерфакс. По думите му украинските въоръжени сили са в състояние да изпълнят конституционните си задължения. 

 

От своя страна премиерът Арсений Яценюк призова Русия да върне военните си части в базите им и да пристъпи към политически диалог, като заяви готовността на Украйна да защити своя суверенитет. Яценюк е убеден, че Русия няма да прибегне до военна намеса на украинска територия, защото "такава военна интервенция, при тези обстоятелства, ще бъде начало на война и край на всякакви отношения между Украйна и Русия", подчерта министър-председателят. 

 

Междувременно от Киев съобщиха, че Министерството на външните работи е поискало от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Съветът на Северноатлантическия алианс ще обсъди на извънредно заседание в неделя ситуацията в страната, след което ще се проведе заседание на Съвета Украйна-НАТО, съобщи в Туитър генералният секретар на военния съюз Андерс Фог Расмусен. Украинският външен министър Андрей Дешчица заяви на пресконференция, че опитите му да разговаря с руския му колега Сергей Лавров са били неуспешни, но изрази надежда, че ще има възможност да обсъди с него всички въпроси между Русия и Украйна.