Москва няма да задейства целия си потенциал при конфликт с Украйна, смята ген. Съби Събев

"Русия може бързо да нарасне силите си в Крим при необходимост. Но и със състава, който имаше преди това в автономната република, където е разположен щабът на Черноморския флот, има морска авиация, морска пехота – очевидно Русия добре си е разчела силите и средствата, действайки по един предварителен план". Това каза в „Здравей, България” военният експерт ген. майор Съби Събев, бивш представител на България в НАТО. По думите му прави впечатление синхронизацията, с която за два-три дена са блокирани всички пътища и са поставени контролни постове.

 

Към предимствата за руските позиции Събев отнесе и това, че властите в Крим са проруски настроени. В последните дни, освен командващия Черноморския флот на Украйна, към силите на Кримската република преминаха и главите на основните местни силови структури, включително органите на реда, граничната служба, бреговата охрана и гражданската защита.

 

Ген. Събев: Кулминацията в Украйна наближаваНикой не бива да очаква, че Русия ще задейства целия си потенциал при един конфликт с Украйна, отбеляза обаче председателят на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” по повод данните за съотношението между военната мощ на двете страни. „Кримският полуостров е в зоната на Южния военен окръг на руската армия. Могат да бъдат привлечени и части от Западния. Русия може да съсредоточи около 200 - 250 хил. души и 200 - 250 бойни самолета за евентуална военна операция. В същото време Украйна е със съкращаваща се армия, която ще намалее още повече до 2015 г. в рамките на реформата във въоръжените сили”.  

 

Керченският проток позволява бързо да се прехвърлят сили от Русия, която вече струпва части от другата страна, допълни военният експерт. По думите му на този етап се води главно информационна война, успоредно с натрупването на военен потенциал, който да се използва при евентуален военен конфликт. „Не очаквам да има такъв заради големите последствия за Русия... Москва може да има първоначален успех на Кримския полуостров, но ако навлезе на територията на Украйна може да има други проблеми”, коментира бившият български представител в Северноатлантическия съюз.

 

С целия коментар на ген. майор Събев ще се запознаете от видеото.