Маневрите бяха обявени успоредно с ескалацията на напрежението в Украйна

Руският президент Владимир Путин нареди на войските, участвали в провелото се в последните дни мащабно военно учение, да се завърнат в базите си, обяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му Путин издал заповедта, след като получил доклад за успешното провеждане на маневрите.

 

Внезапната проверка на бойната готовност на подразделения от Западния и Централния военен район на руските въоръжени сили, която започна на 27 февруари на фона на ескалацията на напрежението в съседна Украйна, трябваше да продължи до 3 март. В понеделник Путин лично наблюдаваше част от учението на полигон в Ленинградска област.

 

В маневрите се включиха общо 150 хил. руски военнослужещи, 90 самолета, 120 хеликоптера, 880 танка, 80 кораба и други военни съдове. От ИТАР-ТАСС отбелязват, че подобни внезапни проверки вече се провеждат регулярно в руската армия. През 2013 г. е имало шест такива. При обявяването на последната военният министър Сергей Шойгу отбеляза, че операцията не е свързана с украинските събития.

 

Междувременно обаче пристигат съобщения за натрупване на руски военнослужещи в Кримската автономна република в състава на Украйна, където е базиран Черноморският флот на Руската Федерация. Към местните отряди за отбрана, организирани от проруски настроените кримски власти, преминаха и високопоставени военни и редови военнослужещи от състава на Украинските въоръжени сили, включително командващият украинския флот и ръководителите на милицията, граничната служба, бреговата охрана и службата за гражданска защита.