Над 9 гранични пункта бяха блокирани отново от въоръжени мъже без отличителни знаци, предаде Данаил Глишев

Блокадата в Крим продължава. Русия и Съединените щати преговарят, но без особен напредък. Запис на дипломатически разговор засили съмненията, че снайперистите от Майдана са действали под командване на опозиционни водачи. Междувременно, страховете на хората в Крим остават. 
 
„През целия ден над 9 гранични пункта бяха блокирани отново от въоръжени мъже без отличителни знаци. Всички поделения на украинската армия бяха блокирани включително и от цивилни хора, които не искат украинската армия да излезе”, обясни пратеникът ни в Симферопол Данаил Глишев.
 
Силуетът на човек със снайпер, маска, без отличителни белези на армия стана знаков за ситуацията в Крим. Не всички в Симферопол обаче го харесват. 
 
Светлана е работник в цех за хляб. Тя не иска подобен тип натиск. Споделя, че никак не й харесва какви новини идват по руските медии. Тези войници, превърнали се във фокус на вниманието, обаче имат и свои поддръжници, които не крият имената си. Един от тях е Володя.
 
„На тези момчета благодаря. Да им даде Господ здраве! И Путин. Дойдоха и никого другиго не пуснаха. Има ред, хората си почиват, ходят”, обясни той пред камерата ни.
 
Въпреки привидното спокойствие, Симферопол е един разделен град. Няма как да има и  истинско спокойствие , ако на улицата има въоръжени хора. 
 
За Светлана това противопоставяне е най-лошият сценарий: „Не е добре. Никога не съм мислила, че по такъв начин Крим ще стане известен. Но все пак ме радва, че ни обръщат внимание по целия свят и че ни поддържат.”
 
Според Светлана политиката е кал и допълва – „а ние после плащаме - обикновените хора, родителите и децата ни”.
 
„Никой не знае какво ще стане с Крим и Украйна. В момента тук стоят мъже, някои от тях в униформа, един срещу друг и всичко може да се случи, включително и до часове, обясни репортерът ни Данаил Глишев.
 
Повече за ситуацията в Украйна гледайте във видеото.