Очаква се да бъдат обсъдени възможни санкции срещу Русия заради действията й спрямо Киев

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират на извънредна среща днес в Брюксел, посветена на кризата в Украйна. Очаква се да бъдат обсъдени възможни санкции срещу Русия заради действията й спрямо Киев. България ще бъде представена от премиера Пламен Орешарски.

 

В навечерието на днешната среща Европейската комисия изготви предложение за предоставянето на над 11 милиарда евро помощ за Киев. Сред предложените от комисията мерки са също укрепването на украинската икономика, подпомагането на политическите реформи, инвестиции в газопреносната мрежа и облекчаването на визовия режим за украински граждани. 

 

"За първи път от много години в Европа имаме усещането за реална заплаха за нашата стабилност и дори за мира на този континент", заяви пред журналисти вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. 

 

Междувременно дипломатическите усилия в Париж за преодоляване на кризата в Украйна засега не постигнаха напредък. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че е постигнато съгласие с външните министри на Украйна, Русия и други страни дискусиите във връзка със ситуацията в Украйна да продължат през следващите дни. Очаква се външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ да се срещнат отново в Рим в четвъртък в рамките на съвещание за Либия.