24-годишният Любомир е с диагноза параноидна шизофрения и заплашва живеещите в блок 42 в „Лагера

Обитателите на блок 42 в столичния квартал „Лагера” се оплакват от тормоз. Психичноболният Любо вдига шум, заплашва и обикаля входа въоръжен с каквото намери.

 

От осем години живеещите в блока излизат и се прибират в страх. Причината е, че на осмия етаж живее 24-годишен младеж с диагноза – параноидна шизофрения.

 

През няколко врати на същия етаж семейство Стефанови дори са поставили камера. А денем и нощем чуват заплахи по техен адрес. 24-годишният Любомир Шейтанов живее с майка си – Йорданка. По думите на съседите, тя обаче рядко се задържа у дома.

 

Съседите настояват младежът да бъде настанен в специализирано заведение. Това обаче е невъзможно без негово съгласие, тъй като той е пълнолетен и не е поставен под запрещение. Така пред държавата майка му ще бъде негов настойник.

 

„Водим дело за запрещение т.е. тя да стане настойник или попечител. По закон водихме и такова дело за изваждане от блока, защото никъде не било записано, че ако родителя не полага грижи, не носи отговорност”, коментира домоуправителят Иван Тимов.

 

Майката Йорданка казва, че синът ѝ се страхува от недобронамерените хора, които го обиждат. Когато Любомир изпадне в криза, той посяга и на нея. Тогава тя се свързва с лекарите, които го прибират в диспансера, но не може да остане там за постоянно.

 

От софийския психодиспансер заявиха пред Нова телевизия, че Любомир може да бъде настанен в болница само след преглед.

 

Живеещите в блока признават, че се страхуват от него. Вижте какво разказаха те във видеото.