Смята се, че имено те са стреляли по протестиращите на площада в края на февруари

Новата власт в Украйна арестува 12 служители на бившата служба за сигурност "Беркут" по обвинения в масово убийство. Прокуратурата смята, че арестуваните са отговорни за снайперисткия огън, който отне живота на десетки души по време на протестите в Киев.

 

Арестуваните са членове на специално звено на "Беркут", наречено Черната рота. Прокуратурата смята, че имено те са стреляли по протестиращите на площада в края на февруари. Сред задържаните е и командирът на отряда.

 

По време на най-тежките сблъсъци, съпътстващи протестите, по демонстрантите беше открит снайперистки огън. Загинаха десетки, като точният брой на убитите така и не беше изяснен.

 

Протестиращите обвиниха "Беркут" за стрелбата. И до днес бившият президент Янукович и членовете на правителството отричат участие. Според тях снайперистите са били провокатори, търсещи ескалация на конфликта.

 

Независимо разследване на стрелбата не беше направено. Новата власт формира комисия, която днес изслушва предварителния доклад за това кой е виновен за кръвопролитието.