Клиентите ще плащат загубите от открадната карта, но за не повече от 50 евро

Европейският парламент гласува за въвеждането на таван на таксите, които търговците на дребно плащат на банките за операциите с банкови карти.


По данни на Европейската комисия размерът на таксите при плащанията с карта струва на търговците на дребно в ЕС над 10 милиарда евро годишно. Таксите не са ясни на самите притежатели на банкови карти. Освен това съществуват разлики между отделните страни членки, защото таксите се регулират от националните органи, отговарящи за защитата на конкуренцията.


Търговците на дребно плащат такси за всяко плащане с карта и съответно добавят тези разходи към стойността на продуктите и услугите, които предлагат.


Таксите, които банките събират за обработка на плащанията, направени с карти като Visa и MasterCard, ще трябва да възлизат на не повече от 0,3% от стойността на операцията, когато плащането е направено с кредитна карта, и на не повече от 7 евроцента или 0,2% от стойността на транзакцията (която от двете суми е по-ниска) за плащанията с дебитна карта.


Таваните ще важат както за националните, така и за трансгранични операции в рамките на ЕС. Очаква се те да дадат резултат една година след влизането в сила на новите правила.


Клиентите ще бъдат задължени да платят загубите, произтичащи от незаконното използване на изгубена или открадната карта или устройство, но за не повече от 50 евро.