Битката за Брюксел започна – ГЕРБ се регистрираха първи за вота

Конституционният съд се зае с президента. Магистратите образуваха дело по жалбата на БСП и ДПС за указа, с който държавният глава даде едно място в Централната избирателна комисия на ГЕРБ, за сметка на ДПС. В същото време иначе политическите врагове ДПС и ГЕРБ гласуваха заедно промени в Изборния кодекс.

 

Един казус - две позиции на ДПС: подкрепа и за партньорите, но и за враговете. Заедно с БСП движението успя да вкара президента в Конституционния съд с обвинения за нарушаване на основния закон. А заедно с опонентите си от ГЕРБ прокара на първо четене поправките в Изборния кодекс, с които все пак си връщат мястото в ЦИК.

 

Стиснатите ръце след показното пиене на кафе между Местан и Борисов, допълнително и предизборно захраниха спекулациите за възможна нова коалиция или поне сътрудничество между иначе непримиримите врагове.

 

А макар и неофициално - битката за Брюксел започна. По традиция от ГЕРБ първи се затичаха за регистрация в ЦИК. А в това време от БСП използваха да поискат политическа отговорност след присъдата на Филип Златанов. Според социалистите Томислав Дончев, който води листата на ГЕРБ, няма място в Европарламента, защото името му фигурира в прословутото тефтерче.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортери: Марина Стоименова и Калина Влайкова