Къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година

Лазаровден е. Празникът е винаги в събота - седмица преди Великден. Свързан е с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за гостоприемство му. Извършеното пред очите на народа чудо, става причина мнозина да повярват в Христа.

 

Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на Китион.  

 

Двоен празник в НесебърСпоред българската народна традиция Лазаровден или "Лазарица" е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми. На този ден групи от по 6-7 момичета на възраст между  10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото. Пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри.  Домакините ги даряват с яйца и пари.

 

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен влизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.

 

Повече за празника ще научите от видеото.