Бившият зам.-председател на ДПС очаквал Пеевски да води листата на „България без цензура”

Очаквах Делян Пеевски да води листата на „България без цензура”, но „явно не са сигурни, че той ще стане евродепутат и затова щафетата се поема от ДПС. Аз съм убеден, че ще бъде избран за евродепутат”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Изказването му бе в отговор на въпроса дали е провокация номинацията на Пеевски от ДПС за евродепутат. Той определи Пеевски като дразнител на нашето общество и като събирателен образ на изтеклия преход.


„Това е изключително голяма провокация към българското гражданско общество и към политическата класа, и към държавните институции. Толкова време вече не сме го видели в българския парламент, а това показва неглижиране на българските институции от страна на ръководството на ДПС, от страна на Делян Пеевски”, поясни Осман Октай.


Той определи номинацията на Пеевски за евродепутат, както и прехвърлянето на медиите на майка му на друга фирма като опит да превърнат проблема от български вътрешен проблем в европейски. „Целта е по този начин да се опитат да го спасят, да го прехвърлят в друга плоскост и да не е вътрешно-държавен проблем. Така проблемът се прехвърля в европейското пространство”, заключи той.


Осман Октай коментира и събитията от последните седмици, които вълнуваха хората като поведението на ДПС около предложенията за промени в Изборния кодекс и пиенето на кафета в Кърджали. „Изведнъж изплува как те диктуват дневния ред на парламента, на обществото, на политиката в страната и някой се опитва да ни каже: „Ние сме над гражданското общество и институциите”, тълкува Октай и припомни думите на Доган, че „той разпределя порциите”.

 

„Доган е обиден за това, че го унижиха по време на Националната конференция и по време на съдебния процес срещу Октай Енимехмедов. И съдебните заседания, и поведението на Доган да приеме да го освидетелстват като депресиран, за да не свидетелства по делото, показва, че той е изключително обиден и унижен от този акт и смята, че зад него стоят българските служби, стои държавата и по този начин той смята, че е бил употребен и унижен, за да слезе от сцената”, твърди Осман Октай.

 

По думите на Октай ресурсът, с който разполага Доган, не е за подценяване, тъй като може да бъде оръжие в неговите ръце, с цел нагнетяване на етно-религиозното напрежение в страната.


Целия разговор гледайте във видеото.