Около 75 000 наши сънародници са избрали да празнуват в южната ни съседка

По-малко българи за Великден в Гърция тази година! Около 75 000 наши сънародници са избрали южната ни съседка за Възкресение. Това е с почти 3 пъти по-малко в сравнение с миналата година, когато обаче почивните дни бяха повече. Каква още е причината за по-малкото българи в Гърция по Великден, разказва Екатерина Николова.


Рязкото застудяване през последните дни застигна дори традиционно горещата ни южна съседка. Ден преди Великден улиците в Аспровалта са празни, а морето става само за гледане. В хотелите и в къщите за гости, обаче българи не липсват, макар и по-малко от очакваното. Семейство Митеви са тук от 2 дни в очакване на гости.


„По-тържествено е. Хората кичат къщите си. Обстановката е по-ведра някак си. В България е също хубаво. Ние знаем да се веселим, умеем да празнуваме, но някак си тук усещането е по-друго”, обяснява Елена Митева.


Валентина Стоилова също чака гости. Заради студеното време, обаче те ще дойдат направо за великденската трапеза.


„Аз живея тук, но чакам децата от България и сега пазарувам. Агнето е в магазина, ще дойде утре, ще го пека, както по българска традиция във фурна”, обяснява Валентина Стоилова.


Преди великденската трапеза, обаче църквите в Гърция са очакване да посрещнат хиляди вярващи от цял свят.


Гърция се готви и през майските празници да посрещне хиляди наши туристи. Надяват се обаче и на много по-топло време тогава.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова