Предполага се, че безредиците са следствие на предварително уговорен бой между футболни хулигани

37 жертви, над 200 ранени и повече от 130 арестувани остави кървавата нощ в украинския град Одеса. Има сериозни предположения, че безредиците в града и последвалия смъртоносен пожар в Дома на профсъюзите са следствие на предварително уговорен по интернет бой между футболни хулигани. 

 

Москва оприличи случилото се на нацистко престъпление и директно обвини  властта в Киев. В Одеса е обявен 3-дневен траур.

 

Предполага се, че началото на драматичните събития е било поставено от футболни фенове на Черноморец Одеса и Металист Харков, които играха помежду си преди избухването на насилието. Хулиганите уговорили боя по интернет. В тази обстановка се намесили и радикални ултранационалисти и проруски сепаратисти.

 

Милицията не успява да се справи с тълпата. Застъпниците за новата власт подгонват група сепаратисти, които се барикадират в сградата на профсъюзите. Последвала престрелка с петролни бомби. Неизбежно се стигнало до пожар, който бързо се разраснал.

 

В резултат над 30 души умират от задушаване, а десетина загиват при скок от голяма височина в опит да се спасят от пламъците и дима. Сред жертвите има поне 15 руски граждани, което със сигурност ще доведе до остра реакция от Москва. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин вече коментира, че безредиците и убийствата в Одеса напомнят престъпленията на нацистите.

 

Украинското правителство вече е изпратило комисия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на хората при сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите в Одеса. В последните часове обстановката в украинския град се нормализира, но не е изключено да се стигна до нова ескалация на насилие. 

 

В друго развитие по украинската криза задържаните в Славянск представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) бяха освободени с посредничеството на Русия. В същото време продължават офанзивите на украинската армия в няколко размирни града, все още във владение на сепаратистите.