По последни данни са загинали 46 души, а 200 души са пострадали

В Одеса днес е ден на траур в памет на загиналите в нощта срещу събота. Траур е обявен и в Крим, който до март беше в състава на Украйна. По последни данни в резултат на сблъсъците и пожара в синдикалната сграда в Одеса са загинали 46 души, а 200 души са пострадали. 

 

Междувременно Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън заяви, че е необходимо да се проведе независимо разследване на събитията в украинския град. Информацията е на Интерфакс.

 

Всички отговорни за трагедията трябва да се изправят пред правосъдието”, заяви Аштън. 

 

Няколкостотин жители на Одеса застанаха тази нощ на пост пред градското управление на милицията с настояване за освобождаването на арестуваните в петък активисти, задържани докато бягаха от опожарената синдикална сграда в града. Пред сградата на управлението на милицията имаше роднини на арестуваните, които носят техни снимки – с надеждата да получат информации за състоянието на близките си. Някои от тях разказваха, че сред арестуваните има ранени хора, с изгаряния,  които се нуждаят от медицинска помощ.

 

Появи се и списък с имената на хора, които след събитията от втори май се водят за безследно изчезнали. Смята се, че става дума  за около сто души.